فلج اطفال در ایران: آمار و اقدامات ایمنسازی در خراسان جنوبی به روایت دکتر شایسته
معاون بهداشتی دانشگاه گفت:پولیو میلیت (فلج اطفال) یک بیماری عفونی و حاد ویروسی است که به یکی از سه سروتیپ پولیو ویروس (یک، دو و سه) مرتبط است. این بیماری عمدتاً از طریق مسیر گوارشی و با شیوع کمتر از طریق تنفسی منتقل میشود. قابلیت انتقال این بیماری بین 4 تا 8 هفته است و حداکثر انتقال عفونت بلافاصله قبل از شروع علائم فلج و تا 1 تا 2 هفته پس از آن اتفاق میافتد. متأسفانه، در 5 تا 10 درصد مواردی که به فلج منجر میشود، عفونت میتواند موجب فوت فرد مبتلا نیز شود، به ویژه در مواردی که عضلات تنفسی درگیر میشوند.

به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه؛ دکتر مجید شایسته توضیح داد: تماس با ویروس در افراد مستعد میتواند در چهار حالت مختلف به وقوع بپیوندد:
1. عفونت بدون علامت: 72 درصد
2. بیماری خفیف و جزئی شبیه آنفلوآنزا: 24 درصد
3. مننژیت آسپتیک: 4 درصد
4. پولیو فلجی: کمتر از 1 درصد (بهخصوص نوع یک)
وی همچنین بیان کرد: مجمع عمومی بهداشت در سال 1988 در ژنو، تصمیم به ریشهکنی فلج اطفال گرفت. ریشهکنی جهانی ویروس وحشی فلج اطفال نوع 2 در سال 2015 و نوع 3 در سال 2019 اعلام شد. در حال حاضر، تنها منطقه مدیترانه شرقی از شش منطقه تحت پوشش سازمان جهانی بهداشت هنوز موفق به اخذ تأییدیه عاری از فلج اطفال نشده است. کشور ما وضعیت عاری از پولیو دارد، در حالی که دو کشور افغانستان و پاکستان تنها کشورهای باقیمانده دارای فلج اطفال در جهان هستند. آخرین موارد پولیومیلیت در ایران در سال 1379 (سال 2000 میلادی) در شهرستان چابهار گزارش شده و شامل سه دختر 10، 12 و 19 ماهه بودند که دو نفر ایرانی و یک نفر پاکستانی بودند.
رئیس مرکز بهداشت استان در ادامه گفت:هر سال، در دو مرحله، عملیات تکمیلی ایمنسازی فلج اطفال برای تمامی کودکان زیر 5 سال در مناطق گرمسیر و سردسیر کشور انجام میشود. در سال 1403، این عملیات در شهرستانهای مرزی نهبندان، سربیشه، درمیان و زیرکوه و همچنین در سایر شهرستانها با پوشش 100 درصد انجام گرفت و تمامی کودکان هدف این طرح علیه بیماری فلج اطفال واکسینه شدند.
دکتر شایسته افزود:در نظام مراقبت از بیماری فلج شل حاد، هر بیماری که مبتلا به فلج شل ناگهانی بدون سابقه قبلی یا ضربه باشد، از جمله هر کودک زیر 15 سال که به گیلن باره یا هر مورد مظنون به فلج اطفال در هر سنی تشخیص داده شود، تعریف میشود. همچنین، شاخص بیماریابی و فعال بودن نظام مراقبت فلج شل حاد جهت شناسایی موارد این بیماری 2 در هر 1000 نفر جمعیت زیر 15 سال در کشور تعریف شده است. خوشبختانه، استان خراسان جنوبی در چند سال اخیر به این شاخص دست یافته و در سال 1403، این شاخص به 8 در هر 100000 نفر جمعیت زیر 15 سال در استان تحول یافته است.
نظر دهید