وبدا-روابط عمومي دانشگاه
آغاز اجراي پايلوت طرح پيشگيري از حوادث غير عمد در دانش آموزان بيرجند
به گزارش روابط عمومي مركز بهداشت شهرستان بيرجند، در اين مراسم كه با حضور جمعي از مسئولين دانشگاه، مركز بهداشت استان و بيرجند و همچنين مسئوليني از پليس راهنمايي و رانندگي استان ، اداره كل آموزش و پرورش برگزار شد، رئيس مركز بهداشت شهرستان بيرجند با ارائه گزارشي ازآمار ميزان كشته شده گان حوادث جاده اي بر اساس اعلام سازمان بهداشت جهاني گفت: سالانه بيش از 1.250.000 هزارنفر در دنيا به علت تصادفات رانندگي جان خود را از دست مي دهند .
دكتر مهدي زنگوئي مطلق ،صدمات ، آسيبها و مرگ و مير ناشي از حوادث را به عنوان يكي از جمله چالش هاي مهم تاثير گذار بر سلامت جامعه محسوب نمود و در اين بين ، حوادث و تصادفات رانندگي را مهم ترين دليل ناتواني ، مرگ و بستري شدن در بيمارستان يا منزل دانست ؛كه عوارض اقتصادي و اجتماعي و رواني چشمگيري به دنبال دارد .
وي در ادامه حوادث ترافيكي را به عنوان هشتمين عامل مرگ و مير در جهان به شمار آورد و آسيب هاي ترافيكي را عامل اصلي مرگ و مير در گروه سني 29 – 15 سال برشمرد.
رييس مركز بهداشت بيرجند تعداد كلي مصدوميت هاي ترافيكي در جهان را رو به افزايش عنوان نمود و در ادامه گفت : بر اساس اطلاعات موجود روند افزايشي اين مصدوميت ها تا سال 2020 ، به افزايش 83%مرگ و مير در كشورهاي با در آمد متوسط و پايين و 27% مرگ و مير در كشورهاي با در آمد بالا منجرخواهد شد.
دكتر زنگوئي مطلق با اشاره به اينكه ايران نيز از اين امر مستثني نيست گفت : متاسفانه كشور ايران به دليل رشد قابل توجه وسايل نقليه موتوري و افزايش حجم ترافيك جاده ها وشهرها و عدم رعايت قوانين راهنمايي و رانندگي سالانه ، تلفات جاني و مالي فراواني را متحمل مي شود.
وي حوادث رانندگي در ايران را پس از بيماريهاي قلبي عروقي ، دومين علت مرگ و ناتواني عنوان كرد و افزود: افراد آسيب ديده در حوادث ترافيكي در ايران به ترتيب عابران پياده با 28% و سرنشينان وسايل نقليه 26% و دوچرخه سواران و موتور سوران 32% و رانندگان وسايل نقليه 22% را تشكيل مي دهند .
رئيس مركز بهداشت بيرجند ادامه داد: آمارها از مرگ روزانه 13 عابر پياده در كشور خبر مي دهد كه مهمترين عامل بروز حوادث و مرگ و مير عابران پياده به دليل بي توجهي به پل هاي عابر پياده و عدم استفاده از محلهاي خط كشي براي عبور و مرور و اهميت ندادن به چراغ قرمز است كه بايد اين مهم را جدي گرفت.
دكتر زنگوئي مطلق در ادامه كودكي را بخشي از زندگي هر فرد دانست كه گرچه به لحاظ زماني كوتاه ، اما به دليل تأثير پذيري و تكوين شخصيت فرد در اين دوره، داراي اهميت فراواني مي باشد.
وي ،آسيب پذيري اين قشر از جامعه را به سبب مراقبت و توجه بيشتر از جانب بزرگترها با اهميت دانست و عنوان كرد: يكي از خطراتي كه كودكان را در خارج از محيط خانه تهديد مي كند ، خطر وسايل نقليه است. تصادف حادثه ناخواسته اي است كه همواره در كمين كودكان است و هيچ حادثه اي غم انگيز تر از صحنه تصادف يك كودك نيست.
رييس مركز بهداشت بيرجند با اشاره به اينكه در نقاشي هايي كه كودكان از ترافيك و خيابان ترسيم مي كنند ، بي پناهي كودك در رويارويي با غول اتومبيل به خوبي ديده مي شود افزود: كودكان در برابر وسيله نقليه اي كه به طرفشان مي آيد خود را بي دفاع احساس مي كنند و گاه از وحشت بر جاي خود خشك مي شوند.
وي در اين ارتباط خاطر نشان كرد: بررسي آمار كشته هاي ناشي از تصادفات بر اساس سن نشان مي دهد كه گروه سني زير 10سال و هچنين بزرگسالان بالاي 60 سال داراي بالاترين درصد فوتي هاي ناشي از تصادفات مي باشند و با توجه به اينكه كودكان زير 3 سال كمتر به عنوان عابر در خيابان ها تردد مي كنند؛گروه سني زير 10 سال، 22 درصد تلفات عابرين را تشكيل مي دهند كه نشان دهنده تعداد بسيار زياد تلفات كودكان در سنين بين 4 الي 9 ساله است ،كه اين امري بسيار تأسف آور است.
رئيس مركز بهداشت بيرجند با توصيه به والدين در اين رابطه گفت: والدين نقش موثري در آموزش و فراگيري مهارت هاي لازم به كودكان براي پيشگيري از وقوع حوادث خياباني و جاده اي بر عهده دارند.
دكترزنگوئي مطلق با اشاره به اينكه كودكان از مهدكودك تا كلاس سوم ابتدايي (5 تا 10 سال ) در حال فراگيري استقلال هستند گفت: آنها از پياده روي ، دوچرخه سواري و بازي در خارج ازمنزل لذت فراواني مي برند اماهنوز از خطرات ترافيك و تردد خودروها مطلع نيستند، و والدين مي توانند در اين بين قوانين امنيتي را به آنها آموزش دهند.
وي آموزش را يكي از مهمترين مسائل در رفع مشكلات ترافيكي برشمرد وگفت: در بين گروه هاي مختلف ، دانش آموزان به آموزش بيشتري نياز دارند و در حال حاضر يكي از دغدغه هاي جدي جوامع انساني ، آموزش و مهمتر از آن فرهنگ سازي براي مردم در موضوعات مختلف و در عرصه هاي فرهنگي و اجتماعي است كه اگر به درستي انجام شود مي تواند در حل معضلات اجتماعي جوامع بسيار موثر باشد .
در ادامه رييس مركز بهداشت بيرجند دانش آموزان را در بهترين شرايط يادگيري دانست و بر آموزش و حساس سازي آنها نسبت به تصادفات و پيامدهاي ناشي از آن و آشنايي با مقررات راهنمايي و رانندگي و عبور و مرور ايمن تاكيدنمود.
دكتر زنگويي مطلق يكي از دلايل حوادث رانندگي براي كودكان ونوجوانان، را نبود اطلاعات و مهارتهاي لازم آنان در مورد مقابله با حوادث ياد شده برشمرد و گنجاندن آموزشهاي ايمني ترافيك به عنوان بخشي از برنامههاي آموزشي مدارس را يكي از موثرترين راههاي فراهم آوردن چنين دانشي براي دانشآموزان، محسوب كرد.
وي با اشاره به اينكه ، آموزش نكات مربوط به ترافيك، يكي از مهمترين اولويتها به شمار ميآيدگفت: تحقيقات نشان داده است كه آموزش ترافيكي دانشآموزان در صورت همراه بودن با تمرين قوانين و مقررات آن، بسيار موثرتر واقع ميشود كه البته براي دستيابي به نتايج بهتر، اين برنامه بايد با انجام ساير امورمربوط به ايمني ترافيك نظير آموزش رانندگان، ساخت محلهاي ويژه رفت و آمد عابران پياده و نظارت وكنترل ورعايت رفتارهاي ايمن در رانندگي، مورد توجه قرار گيرد.
در ادامه سرهنگ محمدي از پليس راهنمايي و رانندگي استان ضمن ارائه توصيه هاي لازم به دانش آموزان در خصوص پيشگيري از حوادث ترافيكي ، مواردي از حوادث ترافيكي در دانش آموزان در سال جاري را بيان نمود و دانش آموزان و مسئولين حاضر در جلسه را به رعايت قوانين راهنمايي و رانندگي و احتياط مخصوصا در ايام عيد و مسافرتهاي نوروزي دعوت نمود.
نظر دهید