وبدا-روابط عمومی دانشگاه
دکتر موسوی میرزائی: جمعیت جوان بستر خلاقیت و پویایی را در مسیر توسعه کشور فراهم می نماید
به گزارش روابط عمومی معاونت بهداشتی دانشگاه؛ متن یادداشت دکتر سید محمد موسوی میرزائی به این شرح است:
بر اساس آمار سرشماری نفوس و مسکن، متوسط رشد جمعیت کشور از 3.13 درصد در سال 1345 به 1.24 درصد در سال 1395 کاهش یافته است. بالاترین درصد رشد جمعیت طی سال های 1355 تا 1365 بوده که سالانه 3.91 درصد بوده است. پس از آن دهه، رشد جمعیت روند کاهشی داشته که این روند کاهشی هشدار جدی برای اقتدار، پویایی و بالندگی کشور است. مسئله نگران کننده دیگر، ترکیب و ساختار جمعیت کشور و کاهش سطح باروری است. در حالی که ساختار هرم سنی در سال های 1335 کاملا جوان بوده و سهم قابل توجهی از جمعیت کشور ( 42.2 درصد) در سنین 0-14 سال قرار داشتند، از سال 1375 به بعد، با کاهش سهم جمعیت 14-0 سال، قاعده هرم سنی در حال جمع شدن بوده و در سال 1395، سهم این گروه به 24 درصد کاهش یافته است. در مقابل، سهم جمعیت 64-15 سال و 65 سال و بیشتر در جمعیت کشور افزایش یافته و ترکیب غالب جمعیت کشور به سمت میانسالی و سالمندی پیشرفت کرده است.
جمعیت جوان و سرمایه انسانی به عنوان یکی از مهمترین ارکان موثر بر توسعه هر کشور از اهمیت خاصی برخوردار بوده و بستر خلاقیت و پویایی در ابعاد مختلف توسعه اقتصادی- اجتماعی را برای آن کشور فراهم می نماید. در سال های اخیر، با توجه به تغییر و تحولات جمعیت در کشور، مقام معظم رهبری در این خصوص "سیاست های کلی جمعیت" (30 اردیبهشت، 1393) را ابلاغ نمودند. پس از ابلاغ این سیاست ها وزارت بهداشت برنامه های متعددی را در راستای سیاست های جدید جمعیتی کشور در زمینه های مختلف (ترویج ازدواج سالم و به هنگام ، ارائه آموزش های حین ازدواج ، فرزندآوری ، مشاوره های پیش از بارداری و مراقبت های دوران بارداری و پس از زایمان ، ترویج زایمان طبیعی ، پیشگیری از سقط ، ارتقاء مهارت های فرزندپروری ، پیشگیری و درمان ناباروری ،... ) اجرا نموده که این برنامه ها در سال 1400 در برنامه ای با عنوان صیانت از جمعیت با جدیت بیشتر در کلیه حوزه های دانشگاه اجرا شد . به دنبال ابلاغ قانون حمایت از خانواده و جوانی جمعیت و دستور وزیر محترم بهداشت ، قرارگاه تعالی سلامت و جوانی جمعیت در سطح دانشگاه تشکیل و مقرر گردید برنامه ها از طریق 8 زیر کمیته تخصصی (کمیته علمی ، کمیته بهداشت ، کمیته پشتیبانی و هوشمند سازی ، کمیته درمان و مراقبت ، کمیته بیمه ، کمیته امور حقوقی و کمیته رسانه ) پیگیری گردد .
در حال حاضر کشور در پنجره فرصت جمعیتی قرار گرفته است که حدودا تا 30 سال آینده تداوم خواهد داشت. بدیهی است بهره مندی از این فرصت مستلزم مدیریت صحیح برای استفاده بهینه از امکانات بالقوه این جمعیت فعال می باشد و با برنامه ریزی های اقتصادی، کار آفرینی و اشتغال زایی برای جمعیت مولد همراه با اتخاذ سیاست های حمایتی و ترغیب فرزندآوری، انتظار می رود مسیر برای سازندگی، شکوفایی و بالندگی کشور فراهم گردد.
کپی لینک کوتاه خبر:
نظر دهید